Wij zijn momenteel gesloten

 
maandag
06-02-2023
Gesloten
dinsdag
07-02-2023
10:00 - 18:00
woensdag
08-02-2023
10:00 - 18:00
donderdag
09-02-2023
10:00 - 18:00
vrijdag
10-02-2023
10:00 - 18:00
zaterdag
11-02-2023
10:00 - 17:00
zondag
12-02-2023
Gesloten
Gratis verzending vanaf € 75
Persoonlijk advies
Ruime voorraad
Veilige betaling

Hoe bril schoonmaken? Optiek Mertens zet de do’s en don’ts op een rij.

Hoe best je bril schoonmaken? Enkele do’s, don’ts en praktische tips

Regelmatig je bril schoonmaken is geen overbodige luxe. Denk maar aan alle kleine stofdeeltjes en bacteriën die zich tijdens de dag op je glazen en montuur hechten. Even met een stuk stof erover wrijven en je ziet weer helder denk je dan. Maar is dat wel zo? Het is niet omdat je geen vuil meer “ziet” dat je bril effectief goed gereinigd is. Bovendien is je bril afkuisen aan handdoek of kledingstuk niet alleen onhygiënisch, je beschadigt er dikwijls ook je glazen mee.

Hoe je bril schoonmaken ook je zicht beïnvloedt

Wanneer je je bril kuist met een niet aangepaste brillenpoetsdoek, is de kans op beschadiging van je glazen reëel. Kunststof glazen en hun bijhorende coatings zijn erg gevoelig aan krasjes. Een voorbeeld: op de glazen van je bril bevinden zich talloze microscopisch kleine vuildeeltjes.

Wanneer je gewoon over je glas wrijft met een niet aangepaste doek, maak je telkens opnieuw krassen. Deze krasjes worden weerspiegeld door het licht en zorgen voor een minder scherp zicht en in het slechtste geval zelfs voor een achteruitgang van je zicht.

Water en zeep of heb je een aangepast product nodig?

Voor de dagelijkse reiniging van je bril is stromend water gebruiken meer dan voldoende. Let er wel op dat je geen ijskoud of te warm water gebruikt, lauw is de correcte temperatuur. Een vetvlek kan je eventueel verwijderen met enkele druppels milde en pH-neutrale zeep (=een zachte zeep voor je handen te wassen, zeker geen detergent voor de afwas). Die laat je eerst schuimen tussen je vingers om vervolgens voorzichtig over de (reeds natte) glazen te wrijven.

Vergeet vooral niet voldoende te spoelen, zo vermijd je dat eerder losgemaakt stof, zweetresten en vuil in de randen van je montuur blijven hangen. Opdrogen doe je bij voorkeur met een schone brilpoetsdoek.

Opgelet!
Blijf ver weg van papier om je bril ‘op te blinken’! Papier bevat immers kleine houtvezels die je bril permanent kunnen schaden.

Nog wat extra tips

  • Dagelijks reinigen doe je best door je bril goed te spoelen met lauw water.
  • Gebruik enkel pH-neutrale zeep om eventuele vetvlekken te verwijderen.
  • Droog je bril enkel af met een speciaal daarvoor gemaakte  brillenpoetsdoek.
  • Vergeet ook de neusbeentjes niet grondig te reinigen en goed af te drogen.
  • Was je brilpoetsdoek regelmatig. Dat doe je best zonder wasverzachter, anders krijg je een wazige film op je glazen na gebruik.
  • Ken je dat? Je bril slaat constant aan bij het dragen van een mondmasker of je komt ergens binnen en je brilglazen zijn in enkele seconde helemaal beslagen... Daarvoor raden we de anti-condens spray aan. Even sprayen op je bril en je bent voor de rest van de dag gerust.

Thuis je bril reinigen zoals de professionals

Eenmaal per maand kan je je bril best wat grondiger reinigen. Hiervoor is een ultrasone reiniger de beste keuze. Dankzij de trilling van de ultrasonische geluidsgolven worden écht alle hoekjes en randen schoongemaakt, ook die waar je met de hand niet of nauwelijks bij kan komen. Bovendien kan je het toestel ook gebruiken om je juwelen veilig te reinigen.

Tip Is de lak van je montuur beschadigd, dan kan je je bril ook laten herlakken bij Optiek Mertens.

Zelf aan de slag of laat je je bril door ons reinigen?

Op zoek naar de juiste accessoires om je bril te onderhouden? Die kan je eenvoudig bestellen via onze webshop!
Wist je trouwens dat je bij ons je bril kan laten schoonmaken terwijl je wacht? En dat zelfs zonder afspraak! Tijdens het wachten geven we je meteen wat extra tips over je brilonderhoud. Eens binnenspringen kan altijd!

Ga naar de webshop

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes

OPTIEK MERTENS BV

Leuvensestraat 1
B-3010 Kessel-Lo (Leuven)
www.optiekmertens.be | download logo

BTW: BE 0460 737 033
ON: 0460737033

Openingsuren

Dinsdag tot vrijdag: 10 tot 18u
Zaterdag: 10 tot 17u  
Zondag en maandag gesloten

Contact

Tel.: +32 (0)16 26 22 72
Fax: +32 (0)16 25 13 64
Contactformulier (mail naar info@optiekmertens.be)