Wij zijn momenteel gesloten

maandag
13-08-2018
Gesloten
dinsdag
14-08-2018
Gesloten
woensdag
15-08-2018
Gesloten
donderdag
16-08-2018
10:00 - 18:00
vrijdag
17-08-2018
10:00 - 18:00
zaterdag
18-08-2018
10:00 - 17:00
zondag
19-08-2018
Gesloten
Inloggen

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me

Lenzen op reis? Enkele do’s, don’ts en reistips van Optiek Mertens.

Met je bril of lenzen op reis? Eerst deze tips lezen! 

lenzen op reis cover artikel min

Voor je je valiezen dicht ritst...

Laat je vakantie niet in het water vallen door vervelende oogkwalen, slecht zicht of een onverwachte boete omdat je geen verplichte reservebril bij had. Met de vakantietips van Optiek Mertens kan je met je bril en/of lenzen op reis vertrekken zonder onnodige ergernis om volop van je vakantie te genieten.

Enkele tips als je met bril of lenzen op reis vertrekt

Reservebril verplicht!

Je kan maar beter een tweede bril in de auto leggen, want in sommige landen is een reservebril verplicht. Onder meer in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Portugal riskeer je een boete als je geen reservebril kan voorleggen en dat geldt ook als je contactlenzen draagt. Soms moet je zelfs een reservebril én een voorschrift van de oogarts of opticien kunnen voorleggen. Het is dus zeker verstandig om voor je afreis nog even een oogmeting te laten doen en het voorschrift digitaal op te slaan. Zo heb je bovendien de nodige info op zak voor de lokale optieker als je bril sneuvelt op vakantie.

Vergeet de kinderen niet!

Gaan je kinderen mee op vakantie? Dan doe je er goed aan om voor hen een kwalitatieve zonnebril met degelijke UV-bescherming te voorzien om hen te beschermen tegen blijvende oogschade. Hun oogjes zijn immers extra gevoelig voor schadelijk blauw licht en UV-straling.

Lange autorit voor de boeg?

Als je ’s nachts rijdt, is een nachtbril zeker een aanrader. Zo’n nachtbril filtert felle lichtstralen (van de koplampen van tegenliggers bijvoorbeeld). Daardoor heb je een optimale contrastwaarneming en geraken je ogen minder snel vermoeid. Ook handig zijn gepolariseerde brillenglazen. Die houden lichtweerkaatsing (door tegenliggers bv) én schitteringen op het wegdek (door water en sneeuw bv) tegen. Met autobril met gepolariseerde glazen ga je een aangename en veilige rit tegemoet.

kinderen zwemmen met bril minVoor de sportieve vakantiegangers

Als je een actieve vakantie gepland hebt, is een aangepaste sportbril zeker geen overbodige luxe. Een zwembril op sterkte bijvoorbeeld of een aangepaste loop- of fietsbril die de zweetdruppels uit je ogen houdt bij training in warmere oorden.

 

Extra reistips voor lensdragers

Met je lenzen op reis? Hoe comfortabel je contactlenzen thuis ook zijn, op vakantie kunnen ze net een doorn in het oog worden. Airconditioning in hotelkamers, chloorrijke zwembaden, bedenkelijke waterkwaliteit en zand zijn de voornaamste oorzaken van droge, jeukende en prikkende ogen. Daarom neem je best een reservebril mee op reis zodat je kan afwisselen als het nodig is. Met deze tips kan je echter al heel wat contactlens ongemakken vermijden:

Beter niet met contactlenzen op het vliegtuig

De droge lucht en de specifieke luchtcirculatie in de cabine maken reizen met contactlenzen soms erg onaangenaam. Je lenzen uitdoen op de beperkte ruimte van je zitplaats of de toiletcabine is bovendien allesbehalve eenvoudig, zeker bij turbulentie.

Als je toch met lenzen op vliegreis gaat

Steek dan zeker wat lenzenvloeistof in je handbagage. Maar let op voor de toegestane hoeveelheid vloeistof (100 ml max.) en de verpakkingsinstructies! Het Optifree reispakket uit de Optiek Mertens webshop beantwoordt daar trouwens perfect aan. Om geïrriteerde ogen te vermijden, kan je ook best de ventilatie boven je stoel uitschakelen.

Opletten met lenzen op het strand

Leuk die parelwitte zandkorrels. Tot ze tussen je contactlenzen en je oogbol geraken. Je kan daarom beter niet je lenzen wisselen op het strand. En draag zeker en vast een degelijke zonnebril!

Aanlokkelijk hé, dat water?

Bezin eer je begint als het op water aankomt. Chloorrijk zwemwater en zout zeewater zijn een no go voor lenzendragers. Tenzij je een zwembrilletje gebruikt natuurlijk. Denk ook 2 keer na voor je je lenzen afspoelt met kraantjeswater. Dat is namelijk niet altijd even zuiver. Kies altijd voor lenzenvloeistof en was je handen grondig voor je je ogen aanraakt!

Reservebril én reservelenzen!

Neem een reservebril en voldoende reservelenzen mee op reis. Steek extra daglenzen en lenzenvloeistof in je bagage én in de handbagage. Zo heb je toch een oplossing als je bagage verloren gaat of gestolen wordt en als je lenzenvloeistof uitloopt.

Wat valt er nog te zien op reis?

Ga je walvissen, dolfijnen of vogels spotten op reis en zijn de landschappen op je bestemming adembenemend? Met een kwalitatieve verrekijker in de hand, kan je er nog veel meer van genieten!

Maar eerst....

Spring even binnen bij Optiek Mertens in Kessel-Lo voor je met je bril of lenzen op reis vertrekt. Zo ben je gerust dat je alles bij hebt om volop van je vakantie te genieten. Tot binnenkort!

Tokai Night coat

Blue color light blur

 

Iedereen heeft een biologische klok, een soort inwendige horloge dat ons dag- en nachtritme bepaalt. Licht beïnvloedt deze biologische klok: daglicht verhoogt de alertheid van het lichaam en onderdrukt de productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine waardoor we wakker worden en aan de dag kunnen beginnen. Omgekeerd zorgt duisternis ervoor dat we meer melatonine aanmaken en dus slaperig worden.
Het gebruik van kunstmatige verlichting en vooral van moderne elektronica voor we gaan slapen, blijkt een grote oorzaak te zijn voor slaapproblemen. Vooral ‘gamers’ en ouders van ‘gamende’ kids zijn bekend met dit fenomeen.
Talrijke studies suggereren dat blauw licht in de avond de natuurlijke slaap-waak cyclus ernstig verstoort.
De cellen die lichtinformatie doorgeven aan onze hersenen en dus onze biologische klok laten weten of het dag of nacht is, zijn vooral gevoelig voor blauw licht met een golflengte tussen een 450 en 480 nanometer. Dit type blauw licht remt meer dan ander licht de aanmaak van melatonine. Het lichaam is hierdoor in ‘dagmodus’ en krijgt geen signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Dit vermindert zowel de kwantiteit als de kwaliteit van onze slaap.
Het gebruik van een bril met blauw licht blokkerende Tokai Night Coat glazen is een gemakkelijke manier om dit probleem op te lossen.

Tokai Night Coat is een nieuwe coating die specifiek ontwikkeld werd om blauw licht rond 480nm te filteren. Hierdoor worden de cellen die de lichtinformatie naar de hersenen sturen niet meer gestimuleerd om in ‘dagmodus’ te blijven.
Het natuurlijke slaapritme wordt zo minder verstoord door blauw licht.

Tokai Lutina beschermt je ogen

Tokai Lutina beschermt je ogen

Bescherm je ogen met Tokai Lutina!

Tokai Lutina beschermt je ogen

 

Lutina is een nieuw brillenglasmateriaal dat de brildrager helpt beschermen tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD), een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan de macula of gele vlek van het netvlies. 

De macula lutea is de zogenaamde gele vlek op het netvlies. Dit is de plek waar uitsluitend kegelvormige cellen (kegeltjes) voorkomen en waar een voorwerp met de grootst mogelijke scherpte wordt waargenomen. Luteïne en zeaxanthine zijn de pigmenten in deze gele vlek. AMD is één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid bij mensen boven 50 jaar. 

 

Studies toonden aan dat de afbraak van luteïne in de macula de oorzaak kan zijn van AMD. Luteïne is een van de drie carotenoïden die zich in hoge concentratie bevinden in de macula. Het is een anti-oxidant en werkt als een blauwfilter waardoor voorkomen wordt dat teveel schadelijk blauw en ultraviolet licht het gevoelige weefsel aan de achterzijde van het netvlies bereikt en de lichtgevoelige cellen beschadigt. 

Deze fundamentele substantie wordt niet door het menselijk lichaam geproduceerd en kan enkel opgenomen worden via voeding. Voedsel met veel luteïne zijn onder andere kiwi, courgette, doperwten, broccoli, papaya, rode druiven, frambozen en bosbessen.

OPTIEK MERTENS BVBA
Leuvensestraat 1
B-3010 Kessel-Lo (Leuven)
www.optiekmertens.be | download logo

BTW: BE 0460 737 033
ON: 0460737033

 

Contact
Tel.: +32 (0)16 26 22 72
Fax: +32 (0)16 25 13 64
Contactformulier (mail naar info@optiekmertens.be)

Privacy Verklaring
Algemene voorwaarden
Betalingsmogelijkheden

Openingsuren
Dinsdag tot vrijdag: 10 tot 18u
Zaterdag: 10 tot 17u
Zondag en maandag gesloten