Wij zijn momenteel gesloten

 
maandag
26-09-2022
Gesloten
dinsdag
27-09-2022
10:00 - 18:00
woensdag
28-09-2022
10:00 - 18:00
donderdag
29-09-2022
10:00 - 18:00
vrijdag
30-09-2022
10:00 - 18:00
zaterdag
01-10-2022
10:00 - 17:00
zondag
02-10-2022
Gesloten
Gratis verzending vanaf € 75
Persoonlijk advies
Ruime voorraad
Veilige betaling

Last van droge ogen

 

 

Last van droge ogen? Enkele mogelijke oorzaken en oplossingen op een rij

Bij last van droge ogen is vermoeidheid meestal dé oorzaak. Je ogen regelmatig rust gunnen door voldoende te slapen en niet te lang naar beeldschermen te turen, is zeker een goed idee. Ook corrigerende glazen of lenzen kunnen de ongemakken van droge ogen sterk verminderen. Zonder moeten je ogen immers te veel aanpassen wat je ogen onnodig vermoeit. Maar wat als de irritatie aanhoudt? Wat zijn dan de oorzaken van droge ogen en wat kan je ertegen doen?

De wetenschappelijke verklaring

Droge ogen ontstaan wanneer de balans in de traanfilm verstoord geraakt. Je traanfilm is het dunne beschermlaagje dat het hoornvlies van je oog beschermt. De traanfilm bestaat enerzijds uit traanvocht en anderzijds uit een olieachtige substantie. Telkens wanneer je met je ogen knippert wordt de beschermende traanfilm vernieuwd. Als de traanfilm uit balans geraakt, krijg je last van droog aanvoelende ogen. Een tekort aan traanvocht is doorgaans de onderliggende oorzaak. Ook als er te weinig olieachtige substantie is, zal er te weinig traanvocht overblijven, omdat het sneller verdampt. In beide gevallen is er een gebrekkige smering van het oogoppervlak waardoor je symptomen zoals jeuk of een schurend gevoel kan ervaren als je je ogen sluit.

Enkele mogelijke oorzaken van traanvocht tekort en droge ogen

De samenstelling en de aanmaak van traanvocht wordt door verschillende factoren beïnvloed. Het kan dus best zijn dat er niet één, maar meerdere redenen zijn waarom je last hebt van droge ogen.

Beeldschermgebruik

Het is al lang geen geheim maar dat te lang naar een scherm kijken je ogen vermoeit. Overmatig beeldschermgebruik heeft ook een nadelig effect op de kwaliteit van je traanvocht. Om je ogen niet te overbelasten, zorg je best voor voldoende licht in de ruimte en wissel je schermwerk best af met andere taken om je ogen af en toe wat rust te gunnen. Moet je dagelijks vele uren voor een beeldscherm doorbrengen? Dan raden we een aangepaste bril met blauwlichtfilter aan.

Lezen

Ook als je graag en veel leest, is voldoende dag- of kunstlicht cruciaal om je ogen gezond te houden. Een lampje om op je boek te bevestigen, is bijvoorbeeld erg handig als je in bed leest. Hoewel op papier lezen minder vermoeiend is voor je ogen dan lezen op een scherm, vraagt ook dit behoorlijk wat inspanning van je ogen. Maak het je ogen dus bij voorkeur zo comfortabel mogelijk. Wil je je boek in één ruk uitlezen? Begrijpelijk, maar ook hier kan je best af en toe je boek neerleggen om je ogen even te laten bekomen.

Droge lucht

Dat je last van droge ogen krijgt, kan te wijten zijn aan droge lucht. Zowel airconditioning als verwarming kunnen de lucht droger maken. Een kommetje water plaatsen om te laten verdampen of een luchtbevochtiger kunnen hier verlichting brengen. Voor lange vliegreizen steek je best een kleine verpakking oogdruppels in je handbagage. De Systane® oogdruppels bijvoorbeeld die je bij Optiek Mertens kan aankopen. Lenzendragers nemen best ook wat reservelenzen en extra lenzenvloeistof mee.

Medicatie

Voor sommige medicijnen is uitdroging een bekende bijwerking. Krijg je plots last van droge ogen en was je net gestart met nieuwe medicatie? Lees dan zeker even de bijsluiter en vraag advies aan je dokter of oogarts. Vaak kunnen oogdruppels ook hier een oplossing bieden.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, vermindert de kwaliteit van de traanfilm. De hoeveelheid traanvocht neemt af en de verandering van de hormoonspiegel heeft ook een invloed op de productie van de olieachtige substantie die verdamping van het traanvocht tegengaat. De hormonale effecten op de traanvochtproductie verklaren meteen waarom vrouwen in de menopauze vaker last van droge ogen krijgen.

Hoe droge ogen behandelen?

Vermoeide ogen voorkomen, is vaak stap 1 om droge ogen te vermijden. In de meeste gevallen verminderen ook oogdruppels en/of een aangepaste bril de hinder door droge ogen snel en doeltreffend. Als je onverwacht of langdurig last van droge ogen ondervindt, raadpleeg je best je huisarts of oogarts. Alleen een arts kan nagaan of er een dieperliggende medische oorzaak is voor het tekort aan traanvocht en bepalen welke behandeling het best geschikt is. Op basis van de gestelde diagnose kunnen we bij Optiek Mertens nadien wél de juiste oplossingen aanreiken.

Oogdruppels of een aangepaste bril?

Heb je last van droge ogen of vermoeide ogen? Spring binnen bij Optiek Mertens voor wat extra uitleg, tips, oogdruppels of een aangepaste bril. Of bestel je die oogdruppels liever online?

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes

OPTIEK MERTENS BV

Leuvensestraat 1
B-3010 Kessel-Lo (Leuven)
www.optiekmertens.be | download logo

BTW: BE 0460 737 033
ON: 0460737033

Openingsuren

Dinsdag tot vrijdag: 10 tot 18u
Zaterdag: 10 tot 17u  
Zondag en maandag gesloten

Contact

Tel.: +32 (0)16 26 22 72
Fax: +32 (0)16 25 13 64
Contactformulier (mail naar info@optiekmertens.be)