Wij zijn momenteel open!

 
maandag
28-11-2022
Gesloten
dinsdag
29-11-2022
10:00 - 18:00
woensdag
30-11-2022
10:00 - 18:00
donderdag
01-12-2022
10:00 - 18:00
vrijdag
02-12-2022
10:00 - 18:00
zaterdag
03-12-2022
10:00 - 17:00
zondag
04-12-2022
Gesloten
Gratis verzending vanaf € 75
Persoonlijk advies
Ruime voorraad
Veilige betaling

Ogen laten controleren

ogen laten controleren

Regelmatig je ogen laten controleren is belangrijker dan je denkt!

Net zoals je een jaarlijks tandartsbezoek of medische controle inplant, kan je ook best minstens 1 keer per jaar je ogen laten controleren. Ook als je geen bril of lenzen draagt. Je ogen en je zicht zijn immers continu in verandering. Bovendien zijn er verschillende factoren die je zichtkwaliteit beïnvloeden zoals onder meer leeftijd, beeldschermgebruik en medische factoren. Als je echt zeker wil zijn dat je ogen gezond zijn en blijven én dat je optimaal ziet, kan je dus best op verschillende tijdstippen je ogen laten testen.

De verschillende redenen voor tussentijdse oogcontroles op een rijtje

Gemoedsrust & optimaal zicht

Met een tussentijdse oogmeting ben je pas echt gerust dat je ogen in topvorm zijn en blijven. Je weet ook zeker hoe goed je precies ziet en of dat ook het best mogelijke resultaat is. Al tijdens de oogmeting ontdek je of je scherper kan zien.

Oogkwalen vermijden

Als je glazen of lenzen onvoldoende of onjuiste correctie hebben, moeten je ogen zich te hard aanpassen om goed te zien. Die overmatige inspanning kan resulteren in vervelende oogkwalen zoals vermoeide en droge ogen. Regelmatig je ogen laten controleren zorgt ervoor dat we de zichtcorrectie in je glazen of lenzen tijdig kunnen aanpassen.

Oogaandoeningen snel opsporen

Bij oogafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, staar, macula degeneratie, ... is een snelle diagnose vaak cruciaal om erger te voorkomen. Sommige oogaandoeningen kunnen immers leiden tot gedeeltelijke of gehele blindheid. Een oogmeting kan bepaalde afwijkingen aan het licht brengen zodat we je meteen kunnen doorverwijzen naar een oogarts. Die kan vervolgens een diagnose stellen en een geschikte medische behandeling voorstellen.

oogcontrole laten doen optiek mertens

Wat we allemaal nakijken

Bij Optiek Mertens testen we je ogen op verschillende vlakken. Onze getrainde medewerkers doen dit met gespecialiseerde apparatuur en technieken en geven je daar ook een woordje uitleg bij.

Zichtcorrectiewaarden en bijziend of verziend?

Bijziendheid wil zeggen dat je ver weg minder goed kunt zien. Je oogbol is in dat geval eerder te lang, waardoor het brandpunt van de lichtstralen voor je netvlies ligt. Deze afwijking ontwikkelt zich het vaakst bij kinderen en jongvolwassenen tussen 10 en 25 jaar. Bij kinderen herken je bijziendheid meestal als ze moeite hebben om het schoolbord te lezen, kort bij de tv gaan zitten of vaak de ogen dichtknijpen. Verziendheid is net het omgekeerde verhaal. De oogbol is dan net iets platter dan normaal, waardoor het brandpunt achter je netvlies ligt. Het gevolg is dat je objecten kortbij minder goed ziet. Deze afwijking is minder gemakkelijk vast te stellen bij kinderen omdat hun ooglens nog flexibel genoeg is om zich aan te passen. Vermoeide, branderige ogen of hoofdpijn kunnen indicaties zijn voor verziendheid. Eens we bepaald hebben of je verziend of bijziend bent, kunnen we ook heel accuraat de nodige zichtcorrectie bepalen.

Leesafstand

Naarmate we ouder worden gaan we steeds slechter nabij zien. Dat is perfect normaal. De meeste mensen ervaren vanaf hun veertigste een geleidelijke zichtvermindering. We spreken in dat geval van ouderdomsverziendheid. Deze afwijking is gelijkaardig aan verziendheid, maar de oorzaak ligt bij je ooglens en niet bij de vorm van je oogbol. Over de jaren heen verliest je ooglens flexibiliteit waardoor je steeds meer moeite krijgt met lezen. Je moet de tekst steeds verder weg houden om scherp te zien waardoor het soms zelfs lijkt alsof je armen korter worden.

Kleurenblindheid

Volledige kleurenblindheid bestaat zeker, maar komt gelukkig niet zo vaak voor. In de meeste gevallen kan kleurenblindheid het best geïnterpreteerd worden als “een verstoord of verminderd” kleurzicht. Het is doorgaans een aangeboren afwijking die vaker bij jongens dan bij meisjes voorkomt. Met een aantal eenvoudige testen kunnen we de mate van kleurenblindheid relatief snel bepalen.

Andere zichtafwijkingen zoals astigmatisme

Sommige oogafwijkingen, zoals astigmatisme, kunnen we al in een vroeg stadium opsporen. Een cilindrische afwijking of astigmatisme wordt veroorzaakt doordat de lichtstralen niet overal op dezelfde manier worden gebroken. Eén van hoofdoorzaken is dat het hoornvlies in de ene richting sterker gekromd is dan in de andere. Daardoor heb je een wazig of in één richting vervormd beeld. Deze afwijking kunnen we opvangen met een aangepaste bril of lenzen. Bij bepaalde andere oogafwijkingen, zoals bijvoorbeeld macula degeneratie, verwijzen we je door naar een oftalmoloog voor een geschikte medische behandeling en een voorschrift voor aangepaste zichtoplossingen.

Oogscreening bij kinderen

Zeker bij kinderen is regelmatig de ogen laten controleren een must. De ogen van je kind zijn immers nog in volle groei. Het is daarom perfect mogelijk dat je spruit slechts een beperkte tijd een corrigerende bril nodig heeft. Een beter zicht kan bovendien minder vermoeidheid en betere schoolresultaten opleveren! Bij Optiek Mertens screenen we ook de oogjes van kinderen. Dit maken we voor hen zo aangenaam mogelijk. Indien nodig verwijzen we hen door naar de oogarts en nadien kunnen ze hun favoriete montuur uitkiezen uit een erg uitgebreid kinderbrillen assortiment.

Handig om weten

Bij Optiek Mertens kan je je ogen laten controleren op afspraak en zonder aankoopverplichting achteraf. Je betaalt in dat geval 25 euro voor de oogmeting die ongeveer 20 minuten in beslag neemt. Koop je een bril of lenzen, dan is je oogmeting helemaal gratis!

Tijd voor actie!

Maak nu al je afspraak voor je oogmeting. Zo ben je zeker dat je die belangrijke oogtest niet vergeet en zo kunnen wij alvast de nodige tijd voor je vrijhouden in onze agenda.

AFSPRAAK MAKEN

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes

OPTIEK MERTENS BV

Leuvensestraat 1
B-3010 Kessel-Lo (Leuven)
www.optiekmertens.be | download logo

BTW: BE 0460 737 033
ON: 0460737033

Openingsuren

Dinsdag tot vrijdag: 10 tot 18u
Zaterdag: 10 tot 17u  
Zondag en maandag gesloten

Contact

Tel.: +32 (0)16 26 22 72
Fax: +32 (0)16 25 13 64
Contactformulier (mail naar info@optiekmertens.be)